Kustovnice čínská

Kustovnice čínská mnohem lidem neznámé slovo. Kustovnice čínská je patrně nejzdravější ovoce na této planetě. Plody obsahují kvalitní výživu a zajišťují tak maximální obsah cenných látek pro lidský organismus.

  Kustovnice v čínské medicíně

Ne nadarmo využívá blahodárných účinků goji po mnoho staletí i tradiční čínská medicína. Také Tibeťané a Indové goji velmi dobře znají a vědí, že dva a půl centimetru dlouhé oranžové bobule této rostliny jsou tím nejjistějším zdrojem dlouhověkosti, který lze na naší planetě najít. V Číně a přilehlých regionech se proto plodům kustovnice ze zřejmých důvodů přezdívá ovoce nesmrtelnosti.

 
Proč jsou plody kustovnice tak mimořádné

Za svou až lehce neuvěřitelnou pověst vděčí plody kustovnice čínské závratně vysokému obsahu vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších zdraví prospěšných látek. Podle výzkumu amerického ministerstva zemědělství je v plodech goji nejvyšší koncentrace antioxidantů ze všech druhů ovoce či zeleniny.

Bobule kustovnice jsou například bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu, kterého má goji ještě více než mrkev. I co se týče jiných vitamínů, je goji světovým vítězem mezi všemi známými potravinami na Zemi. Jeho bobule obsahují padesátkrát více vitamínu C než pomeranče. V goji se dále nachází vysoký podíl důležitých vitamínů B1, B2, B6 a vitamínu E.

 
Aminokyseliny, minerály a polysacharidy v goji

Kromě vitamínů v sobě bobule goji nesou množství aminokyselin, které tvoří základní stavební kameny lidského organismu. V goji je celkem osmnáct druhů aminokyselin včetně osmi esenciálních, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Plody kustovnice v sobě také ukrývají až jednadvacet stopových minerálů, jako je zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor. Minerály se podílejí především na udržování stálého prostředí v těle, stavebních a vstřebávacích procesech v organismu a na správném fungování orgánů a nervové soustavy.

Plody kustovnice jsou rovněž hojným zdrojem polysacharidů, což je zjednodušeně řečeno zdravá forma cukrů. Polysacharidy jsou pro lidské tělo velmi důležité. Jsou nenahraditelnou zásobárnou energie pro činnost buněk a kromě toho mají v lidském organismu spoustu dalších nezastupitelných funkcí. Goji například nese druh polysacharidů, které podporují vylučování růstového hormonu v podvěsku mozkovém. Růstový hormon v dospělém těle má spoustu pozitivních funkcí. Dostatek tohoto hormonu zaručuje člověku pevné zdraví, odolnost vůči chorobám a rychlé hojení ran, ale také stabilní psychickou pohodu. Zároveň růstový hormon zamezuje tvorbě vrásek.

 
LBP: Jen v goji

Opravdovou specialitou goji jsou pak takzvané Lycium barbarum polysacharidy (LBP), zvláštní směs polysacharidů a proteoglykanů, jejichž název je odvozen z latinského jména kustovnice čínské. LBP jsou výjimečně silnými antioxidanty, které omezují proces stárnutí organismu, zvyšují odolnost vůči nepříznivým faktorům vnějšího prostředí a snižují riziko vzniku rakoviny.

Malé množství stačí

Právě velmi vysoká míra antioxidantů je hlavním důvodem, proč pravidelně konzumovat goji. Podle výzkumů amerického ministerstva zemědělství by měl každý člověk denně přijmout minimálně 3000–5000 ORAC. ORAC je americký standard vyjadřující schopnost různých druhů potravin likvidovat volné radikály v lidském těle. Jinými slovy ORAC vyjadřuje antioxidační účinky dané potraviny. Goji vychází ze srovnání různých potravin, co se týče ORAC, absolutně nejlépe. Sto gramů sušených bobulí kustovnice obsahuje až 25000 ORAC, což je třicetkrát více než stejné množství pomeranče. Skvělou zprávou potom je, že šťáva, která se z těchto bobulí lisuje, obsahuje ještě víc než dvakrát tolik! 59000 ORAC už je skutečně úctyhodná hodnota.

Výjimečnost goji a jeho výhoda oproti ostatnímu ovoci a zelenině tedy tkví právě v mimořádně vysoké koncentraci antioxidantů. Díky tomu stačí zkonzumovat jen velmi malé množství tohoto ovoce, aby člověk pokryl doporučený denní příjem antioxidantů. Již pouhých 25 ml lisované šťávy z kustovnice bohatě pokryje denní potřebu antioxidantů. Goji tedy šetří energii, čas i peníze, jež je obvykle nutné věnovat zdravému životnímu stylu. Pouze malá troška goji znamená pro lidské zdraví velmi mnoho.

 
Proč si vybrat Goji

Ačkoliv je goji pro velkou část české populace naprosto neznámým exotickým ovocem, i náš trh v současnosti nabízí produkty z goji od několika různých výrobců. Goji různých značek se však pochopitelně liší svou kvalitou, respektive obsahem účinných látek. Šťáva Goji, jak již bylo řečeno, se lisuje z plodů pěstovaných v čínské provincii Ningxia, která je vyhlášená pěstováním nejvýživnějšího goji na světě. Z jednoho keře místní pěstitelé ručně očešou až tři kilogramy oranžových bobulí, které do šesti hodin od sběru vylisují. Na stočení jednoho litru šťávy Goji je přitom potřeba šest kilogramů čerstvých plodů goji. Díky rychlému výrobnímu postupu a přísnému dohledu na čerstvost ovoce není zapotřebí šťávu Goji žádným způsobem konzervovat, sterilovat ani jinak upravovat. Goji je zcela přírodním produktem. 

Váš košík

Košík je prázdný

Přihlášení/registrace

Nejprodávanější

Ramissio Immunity 3+1 ZDARMA

Cena: 3 297,00 Kč

Immunity Ramissio 500ml

Cena: 1 099,00 Kč